Hoe zet ik thee?

Om echt optimaal te kunnen genieten van uw thee of kruiden, willen we graag uitleggen hoe je het best thee kan zetten of een infusie kan trekken. Theezetten en infuseren is immers een kunst op zich. Eens je weet hoe het moet, is er geen werk aan!

Wat je zeker moet weten…

Losse thee is lekkerder en puurder. Bij theebuiltjes of metalen theestaafjes weet je nooit wat erin zit. Er wordt soms suiker aan toegevoegd die zelfs soms gecoat is met aroma zonder vermelding op de verpakking. Ook is de thee meestal minderwaardig: het stof dat overblijft bij het verwerken van de grotere bladeren wordt dan gebruikt voor de builtjes. Nylon builtjes en metalen staafjes nemen bovendien de smaak van de thee op, wat afbreuk doet aan uw heerlijk tasje thee. Veel thee bevat ook ‘natuurlijk aroma’, maar meestal is daar niet veel natuurlijks aan. Zelfs bij losse thee van de grote merken moet je oppassen. Ik heb eens bij een klant die een bepaalde thee wilde laten namaken gemerkt dat de losse thee gewoon kleine steentjes bevatte, gewoon om het gewicht omhoog te drijven. Dat is puur oplichterij. Bij ons is de thee los verkrijgbaar in de hoeveelheid die u zelf wilt. Bovendien geven we er graag wat uitleg bij, zo weet u wat u krijgt.

Het water waarmee u thee zet of kruiden infuseert is ook van belangKraantjeswater of water met een droogrest van meer dan 50mg per liter geeft uiteindelijk vieze kringen op je drank. Je thee of infuus wordt donkerder van kleur. Voor een optimale helderheid en smaakbeleving kies je best voor water met een droogrest van minder dan 50mg per liter, vb. Spa Reine, Montcalm (Delhaize of Bio-Planet), Mont Roucous (Bio-Planet) of omgekeerd osmosewater.

De temperatuur van het water varieert naar gelang welke thee of kruiden je gebruikt. Zo heeft groene thee minder warm water nodig dan vb. zwarte thee. Een waterkoker met instelbare temperatuur of een theethermometer is dus handig. Je proeft ook nog verschil met water dat je eerst hebt laten koken en dan afkoelen tot de juiste temperatuur tegenover het ineens verwarmen tot de juiste temperatuur. Het laatste geeft de beste smaak. Drink uw infusie ook niet te heet, omdat hete dranken drinken erg slecht is voor de slokdarm.

Kruiden hebben voor de werking zelfs 15 min. tijd nodig om te trekken zodat ze alle heilzame stoffen optimaal kunnen vrijgeven, zo is de infusie meteen wat afgekoeld en klaar om te drinken. Drink ook met kleine beetjes en geniet echt ten volle, zodat de deugdzaamheid en het smaakpalet volledig tot hun recht komen.

Wilt u meer weten, lees dan zeker eens het boek van Ann Vansteenkiste ‘De stille kracht van thee’. Topboek met een bron aan informatie!

Thee of kruiden doet u best gewoon los in uw theepot of tas. Zo kunnen de kruiden mooi ‘dansen’ en het water volledig rond gaan. Wanneer je een metalen filter in je theepot of glas hangt, onttrekt het smaak aan uw thee of infusie. Met als gevolg dus minder smaak. Zo ook wordt een metalen of gietijzeren theepot in China enkel gebruikt om het water in op te warmen. De pot zal nooit in contact komen met de thee of kruiden zelf. De meeste gietijzeren theepotten zijn wel geëmailleerd. Zolang het email niet aangetast is, blijft de smaak optimaal.
Verkiest u om de thee of kruiden los in de tas of pot te doen, dan kan u uw drank wel even door een zeefje halen, op zich is een metalen zeefje dan geen probleem omdat het niet ‘in’ de infusie hangt.

Verkiest u om toch een filter in uw tas of pot te hangen? Kies dan best voor een  porseleinen of glazen filter of een chloorvrij papieren theezakje.

Gooi uw eerst gebruikte theeblaadjes niet weg. Wist u dat u meermaals water kunt schenken op de blaadjes? Volg best de instructies op het etiket van het zakje. Zo heeft u meermaals een lekker en smakelijk kopje!

Thee bewaart u best donker en in een luchtdichte verpakking. Plaats thee niet naast sterk geparfumeerde producten, anders neemt de thee na een tijd de smaak over.

Wilt u graag uw thee zoeten?* Doe dat dan met een blaadje stevia (1 per liter), wat rozijntjes, stukjes dadel, pruimen of vijgen, macapoeder, … Gebruik best geen honing in warme thee. Het opwarmen van honing boven 40°-45°C veroorzaakt de toxische stof HMF (hydroxymethylfurfuraldehyde), peroxides en ‘ama’ (een stof die de afvoerkanalen van het lichaam verstopt waardoor ze een voedingsbodem worden voor ziektes) en is zelfs ‘giftig’ voor het lichaam (volgens de ayurveda, ook volgens bronnen op het internet bewezen door de westerse wetenschap).
(*naar Ann Vansteenkiste van Curiosithee: herboriste, voedingsadviseur, theemeester en theespecialist)

Leuke koopjes te shoppen exclusief in de winkel! -20% -30% -50% op de resterende kerstcollectie, kerstkaartjes, laatste stuks, ... Spring zeker eens binnen alvorens de kerstboom op te bergen 😁

X